BADIIY MATNDAGI PRAGMATIK VA PSIXOLOGIK TAHLIL VOSITALARI - Kadirova Zaynura Zaynidinovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Pragmatik va psixologik tahlil vositalari badiiy matnning o‘quvchiga ta’sirini o‘rganishda muhim ahamiyatga ega. Lingvistik ekspertiza matnning mazmuni va tuzilishini tahlil qilib, muallifning niyati, auditoriyaga yo‘naltirilgan effekt va psixologik mexanizmlarni aniqlaydi. Bu jarayon o‘quvchining hissiy, kognitiv va xulqiy reaksiyalarini bashorat qilishga yordam beradi. Shu bilan birga, matnda manipulyativ yoki ekstremistik unsurlar mavjudligini aniqlash mumkin bo‘ladi. Pragmatik va psixologik tahlil badiiy matnlarni xavfsiz va samarali foydalanishga imkon yaratadi.