QIYOSIY ADABIYOTSHUNOSLIK VA TARJIMASHUNOSLIK: NAZARIYA VA AMALIYOT - Maxmudova Sabina Avazjonovna; Normamatova Zebiniso Farxod qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada qiyosiy adabiyotshunoslik va tarjimashunoslikning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Qiyosiy adabiyotshunoslik adabiyotlarni madaniy, tarixiy va tilshunoslik nuqtai nazaridan o'rganish orqali turli xalqlarning adabiy an'analarini solishtiradi. Tarjimashunoslik esa, matnlarni bir tildan ikkinchi tilga o‘girish jarayonida yuzaga keladigan muammolar va ularni hal etish usullarini o‘rganadi. Maqolada qiyosiy adabiyotshunoslik va tarjimashunoslik o'rtasidagi o'zaro bog'liqlik, tarjima jarayonida adabiy kontekstning ahamiyati va madaniy tafovutlar ta'siri ko'rib chiqiladi. Shuningdek, nazariy asoslar va amaliy misollar yordamida tarjimaning sifatini oshirish yo'llari taqdim etiladi. Ushbu tadqiqot, adabiyotshunoslik va tarjimashunoslik sohalarida yangi yondashuvlarni rivojlantirishga xizmat qiladi. Maqola, ilmiy jamoatchilik va talabalar uchun qiyosiy tadqiqotlar olib borish va tarjima amaliyotini takomillashtirishda foydali manba bo'lishi kutilmoqda.