ORKESTRLARDA DIRIJYORLIK HARAKATLARINING O‘ZIGA XOSLIGI - Xoltoyeva Shaxlo Shuxrat qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqolada orkestrlarda dirijyorlik harakatlarining nazariy va amaliy asoslari batafsil tahlil qilingan. Dirijyorlik san’atida ritm, temp, dinamika, jumla tuzilishi va badiiy obrazlarning ijrochilik jarayonidagi ahamiyati yoritilgan. Turli orkestr turlarida — simfonik, kamer, xalq cholg‘ulari, estrada, jaz va harbiy orkestrlarda — dirijyorlik harakatlarining o‘ziga xosligi va texnik xususiyatlari ko‘rib chiqilgan. Mashhur xorijiy va o‘zbek dirijyorlarning ijodiy faoliyati misolida dirijyorlik san’atining tarixiy rivojlanishi, zamonaviy tendensiyalari tahlil qilingan. Maqola dirijyorlik harakatlarining ijrochilik sifatiga ta’siri, orkestr ijrosida badiiy obraz va jumlaning roli, shuningdek, turli janr va ansambllarda o‘ziga xosliklarni ochib beradi. Tadqiqot ilmiy va amaliy jihatdan orkestr san’ati, musiqiy pedagogika va ijodiy metodika uchun muhim manba hisoblanadi.