Surunkali buyrak kasalligi bilan birga kechadigan o‘tkinchi miyokard infarkti: natijalar va prognostik belgilar. - Baxriddinova Gulnora Isomiddin qizi; Xasanov Azizbek Murod oʻgʻli; Nurmatov Sardorbek Sarvar oʻgʻli; Xidirov Ziyadulla Erkinovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Miokard infarkti (MI) yurak ishemik kasalligining eng og'ir va hayot uchun xavfli shakllaridan biri bo'lib, miyokardning qaytarilmas nekroziga olib keladigan koronar qon oqimining o'tkir va sezilarli darajada buzilishi natijasida yuzaga keladi. Kardiologiyadagi sezilarli yutuqlarga, jumladan, zamonaviy reperfuziya strategiyalari, kuchli antitrombotik terapiya va takomillashtirilgan intensiv terapiya boshqaruviga qaramay, MI butun dunyo bo'ylab o'lim va uzoq muddatli nogironlikning asosiy sababi bo'lib qolmoqda. Ml ning yuki surunkali buyrak kasalligi (CKD) kabi birga keladigan tizimli kasalliklari bo'lgan bemorlarda ayniqsa muhimdir, bu kasallikning borishini sezilarli darajada yomonlashtiradi va qisqa muddatli va uzoq muddatli natijalarga salbiy ta'sir qiladi.