ISLOM BANK TIZIMINING IQTISODIY MOHIYATI VA UNI TADQIQ ETISH METODOLOGIYASI - Baxriddinov Abdullo Adxam oʻgʻli; Qodirjonov Adxamjon (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola islom bank tizimining iqtisodiy mohiyatini va uni tadqiq etish metodologiyasini chuqur tahlil qiladi. Islom bankchiligining asosiy tamoyillari, shu jumladan ribo (foiz) taqiqlanishi, mudoraba va mushoraka kabi sheriklik modellarining iqtisodiy ta'siri, shuningdek, an'anaviy bank tizimidan farqlari nazariy va amaliy jihatdan yoritilgan. Tadqiqot metodologiyasi bo'yicha komparativ tahlil, ekonometrik modellar, empirik tadqiqotlar va institutsional yondashuvlar muhokama qilinadi. Maqola O'zbekiston kontekstida islom bankchiligini rivojlantirish imkoniyatlarini ham ko'rib chiqadi, ilmiy adabiyotlar asosida takliflar beradi. Tadqiqot natijalari islom moliyasining barqaror iqtisodiy o'sishga hissa qo'shish potensialini ta'kidlaydi.