FUQAROLIK VA MAFKURAVIY TARBIYALAR. MA’NAVIY -AXLOQIY TARBIYA. MEHNAT JISMONIY VA ESTETIK TARBIYALAR. O’QUVCHILARDA AXBOROT ISTEʼMOL MADANIYATINI SHAKLLANTIRISH. - Negmurodova Roza Boʻronjonovna; Normatova Umidaxon Bekmurod qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqolada fuqarolik, mafkuraviy, ma’naviy-axloqiy, mehnat, jismoniy va estetik tarbiyalarning mazmuni va ahamiyati yoritiladi. Fuqarolik tarbiyasi o‘quvchilarda Vatanga muhabbat va qonunlarga hurmatni shakllantiradi. Mafkuraviy tarbiya yoshlarni milliy g‘oya asosida ongli va mustahkam dunyoqarashga ega qiladi. Ma’naviy-axloqiy tarbiya halollik, odob, mehr-oqibat kabi fazilatlarni rivojlantiradi. Mehnat tarbiyasi mehnatsevarlik va kasbga hurmatni kuchaytiradi. Jismoniy tarbiya sog‘lom turmush tarzini shakllantirib, chiniqish va jismoniy rivojlanishni ta’minlaydi. Estetik tarbiya go‘zallikni his etish, san’at va madaniyatni anglash, badiiy didni rivojlantiradi. Ushbu tarbiya yo‘nalishlari uyg‘unlashganda yoshlarning har tomonlama barkamol bo‘lib voyaga yetishi ta’minlanadi.