OʻQUVCHI SHAXSI TARBIYANING OBYEKTI VA SUBYEKTI SIFATIDA. - Hasanova Fotima Hamzayevna; Ismatova Muxlisa Abdunabi qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada o‘quvchi shaxsining tarbiya jarayonidagi ikki tomonlama mavqei — tarbiyaning obyekti va subyekti sifatidagi roli yoritilgan. Tarbiyaviy jarayon o‘quvchi shaxsining faolligi, ehtiyojlari, qobiliyati va mustaqil fikrlashi bilan chambarchas bog‘liq ekani asoslab beriladi. Maqolada zamonaviy pedagogika yondashuvlari, o‘quvchining subyekt sifatida jarayonda faol ishtirok etishi, ijtimoiylashuv jarayonida o‘qituvchi va tengdoshlarning o‘rni, shuningdek tarbiyaning samarali metodlari ilmiy-nazariy tahlil asosida yoritilgan.