SUV TA`MINOTI TIZIMLARINING RAQAMLI EGIZAKLARINI ISHLAB CHIQISH VA TADQIQ ETISH - Boboyev.A; Suyunova .M (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
2020 yil COVID-19 (koronavirus kasalligi) pandemiyasi davrida, odamlar butun dunyo bo‘ylab ijtimoiy masofada bo‘lib va masofadan ishlagani sababli, kundalik faoliyatlar naqshlari keskin o‘zgardi. Kundalik tartiblarning o‘zgarishi suv iste’moli naqshlarining o‘zgarishiga olib keldi. Suv talabining sezilarli o‘zgarishlari suv taqsimlash tizimlarining ishlashiga ta’sir qilishi mumkin, natijada suvning yoshiga, tarmoqdagi bosimga va energiya iste’moliga ta’sir qiladigan yangi oqim naqshlari vujudga keladi. Ushbu tadqiqot COVID-19 pandemiyasi bilan bog‘liq suv talablari o‘zgarishlari natijasida infratuzilmaga ta’sirlarni baholash uchun Advanced Metering Infrastructure (AMI) ma’lumotlarini gidravlik model bilan bog‘laydigan raqamli egizak (digital twin) ishlab chiqadi. 2019 yil va COVID-19 ssenariylari uchun gidravlik model suv yoshi asosida suv sifatidagi o‘zgarishlarni, tarmoqdagi tugunlar bo‘yicha bosimni va ichimlik suvini taqsimlash uchun tizim tomonidan talab qilinadigan energiyani baholash uchun ishga tushirildi. Suv ta’minotining uzilishi hodisasi tarmoqning 2019 yil va COVID-19 talablaridagi turg‘unligini (barqarorligini) baholash maqsadida asosiy suv quvuri uzilishi sifatida modellashtirildi. Raqamli egizak paydo bo‘layotgan iste’mol naqshlarini va ularning suv tizimlari ishlashiga ta’sirini o‘rganish va vizuallashtirish imkoniyatlarini taqdim etadi, bu esa suv ta’minoti boshqaruvchilari uchun qimmatli tahlillar va infratuzilmani optimallashtirish bo‘yicha uzoq muddatli rejalashtirish uchun foydali tushunchalar beradi.