“O‘ZBEKISTON AHOLI TURMUSH DARAJASI VA DAROMADLAR STATISTIK TAHLILI” - Egamov Baxtiyor; Sharipov Kamil (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Aholi turmush darajasi va daromad darajasi — mamlakat ijtimoiy‑iqtisodiy rivojlanishining muhim ko‘rsatkichlaridan biridir. Insonlarning real daromadi, daromad manbalari tarkibi, daromadlar taqsimoti, kambag‘allik darajasi kabi omillar jamiyatning farovonligini baholashda asos bo‘ladi. Statistika Qo'mitasi joriy “Living standards” statistik qatorlari orqali O‘zbekiston aholisi daromadlari va turmush sharoitlari bo‘yicha ma’lumotlarni muntazam e’lon qiladi. Ushbu maqola, stat.uz ma’lumotlariga tayangan holda, oxirgi yillar ichida aholi daromadlari, daromad tarkibi va kambag‘allik holati dinamikasini tahlil qiladi. Daromadlar tuzilishi — asosiy daromad turi (mehnat daromadi, pensiyalar / ijtimoiy yordam, agrar/uy xo‘jaligi daromadi, transferlar va boshqalar). Aholi daromadlarining tengsizlik ko‘rsatkichlari — daromadlarning distiributsiyasi (quintile‑guruhlar, 10 % guruhlar), Gini koeffitsienti, uy xo‘jaliklari tuzilishi, hayot darajasi ko‘rsatkichlari, Internet, infratuzilma va boshqa omillar — mavjud bo‘lsa, “Living standards” bo‘yicha e’lon qilingan ma’lumotlar.