OPTIMIZATSIYA O‘RNINI BOSUVCHI PROTEZLASH USULLARINING PROGNATIK VA PROGENIK TURDAGI TISHSIZ JAG‘LARDA QO‘LLANILISHI: KLINIKO-FUNKTSIONAL TAHLIL - Salamova Sh.S. (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ahamiyati. Prognatik va progenik turdagi bezzub jag‘lar o‘rtasidagi sagittal nomutanosiblik protezlash sifatiga hamda chaynash apparatining funksional ko‘rsatkichlariga sezilarli ta’sir ko‘rsatadi. Jag‘ pozitsiyasining buzilishi medzalveolyar munosabatlarning o‘zgarishiga, protezlarning barqarorligining pasayishiga, chaynash bosimining notekis taqsimlanishiga va mushaklarning tez charchashiga olib keladi. Zamonaviy ortopedik reabilitatsiya usullari pastki jag‘ning holati, mushak apparati faolligi va okklyuzion kontaktlarning samaradorligini o‘z ichiga olgan kompleks funksional baholashni talab qiladi.