KOOPERATIV YONDASHUV ASOSIDA MULOQOT MADANIYATINI RIVOJLANTIRISH - Absatova Munisa Abdusalom Qizi; Ximmatova Muslima Mamurovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada ta’lim olyotgan yoshlarda muloqot madaniyati, uning mazmun mohiyati bugungi kundagi afzalligi o‘rganiladi. Pedagogik hamkorlik munosabatini o‘rnatishda o‘qituvchining va o‘quvchining faoliyati zaruriyat ekanligi aytib o‘tiladi. Bugungi kunda pedagogik hamkorlik asosida muloqot madaniyatini rivojlantirishda uzluksiz ta’limning har bir bo‘g’inini be’tibor qoldirmaslik, muloqot turlari va muloqot muhitini to‘g’ri tashkil etishni mukammal bilishimiz zarurdir. Buning uchun esa pedagog o‘quvchi bilan muloqot muhitini yarata olishi, so‘zlashishi, muloqotni samarali usullaridan foydalana olishni doimo o‘rganib borishi ahamiyatlidir. Chunki bu pedagogga darsni samarali tashkillashtirish imkonini beradi. Shunga ko‘ra maqolada pedagogik muloqotning turlari, usullaridan unumli foydalanish asosida ta’lim-tarbiya jarayoniga milliy muloqot madaniyatini rivojlantirish omillarining olib kirishning ahamiyatlilik darajasi ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Shu bilan birgalikda o‘quv faoliyatida o‘qituvchi va talaba uchun muloqotning ahamiyati va zarurati to‘la izohlangan.