G’ARB MA’RIFATPARVARLARINING GNOSEOLOGIK QARASHLARI - Xolova Umida Umedovna; Ismatova Maftuna Murodjon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola g‘arb marifatparvarlari va o‘z davrining ma'rifatparvar olimlarining gnoseologik qarashlarini tahlil qiladi. Tadqiqotda gnoseologiya – bilish nazariyasi asosida inson tafakkuri, bilim manbalari va bilimning shakllanish jarayonlari o‘rganiladi. Maqolada G‘arb marifatparvarlarining tajriba, aql va ilm-fan orqali bilim olishga oid qarashlari, shuningdek, ma'rifatparvarlarning gnoseologik yondashuvlari solishtiriladi. Maqola quyidagi masalalarni yoritadi: bilimning manbalari va shakllanishi, inson tafakkuri va aqlning roli, tajriba va eksperimentning ilmiy metod sifatidagi ahamiyati, shuningdek, g‘arb va mahalliy ma'rifatparvarlar orasidagi gnoseologik tafovutlar va umumiyliklar.