INGLIZ TILINING O’ZBEKISTONDAGI TARIXI VA BUGUNGI HOLATI - Xolmirzayeva Suluv Ismoilovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola O’zbekistonda ingliz tilining paydo bo’lishi, rivojlanishi va 2025-yilgi zamonaviy holatini tahlil qiladi. Ingliz tili Sovet davrida ikkinchi darajali xorijiy til sifatida cheklangan doirada o’rganilgan bo’lsa, 1991-yildagi mustaqillikdan keyin u xalqaro muloqot, ta’lim va iqtisodiy imkoniyatlar ramziga aylandi. Maqolada quyidagi asosiy bosqichlar ko’rib chiqiladi: Sovet Ittifoqi davridagi rus tili dominantligi sharoitida ingliz tilining marginal holati; 1990-yillarning o’rtasidan boshlab davlat siyosati orqali ingliz tilining maktabgacha ta’limdan boshlab majburiy o’qitilishi; 2010-yillardan keyin Prezident Shavkat Mirziyoyev tashabbusi bilan ingliz tiliga bo’lgan katta e’tibor (11 yillik ta’limda ingliz tili 1-sinfdan boshlanishi, xorijiy universitetlar filiallari ochilishi, CEFR asosidagi milliy standartlar joriy etilishi); 2025-yil holatiga ko’ra ingliz tili bilish darajasi (EF EPI reytingida O’zbekiston “past o’rtacha” toifasida bo’lsa-da, yoshlar orasida sezilarli o’sish kuzatilmoqda), shaxsiy sektor va xalqaro tashkilotlarda ingliz tilining talabi, “code-switching” va o’zbek-ingliz aralash nutqining keng tarqalishi.