БОТИР ЗАКИРОВ — ЎЗБЕК ЭСТРАДАСИНИНГ ЁРКИН ЮЛДУЗИ. - Тохтаохунова Гулинисо Шавкатбек қизи (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
XX асрнинг иккинчи ярмида ўзбек мусиқа маданиятида миллий анъаналар ва замонавий эстрада услуби уйғунлашиб, янги ижодий қирралар пайдо бўлди. Ушбу жараённинг марказий шахсларидан бири — Ботир Закиров (1936–1985) бўлиб, у нафақат ўзбек эстрадасида, балки бутун Совет Иттифоқи доирасида ҳам ўзининг бетакрор овози ва саҳна маданияти билан танилди. Закиров миллий мусиқа анъаналарини замонавий шакллар билан уйғунлаштириб, эстрадада янги эстетик йўналишни яратди. Унинг ижоди замонавий мусиқа маданиятида профессионализм, руҳий изланиш ва эркинлик рамзи сифатида аҳамиятлидир. Ботир Закиров санъати орқали ўзбек эстрадаси фақат кўнгилочар санъат эмас, балки маънавий ва эстетик мазмунни намоён этувчи маданий феноменга айланди.