Buyurtmali kalkulyatsiyada bosh kitob va yordamchi registrlar - Xudaynazarova Dilnoza Gafurovna; Rustamova Aziza Baxtiyarovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
maxsulot tannarxini aniqlash usullaridan biri bo‘lib, har bir aloxida buyurtma yoki maxsulot birligi bo‘yicha xarajatlarni xisoblashga yo‘naltirilgan. Ushbu yondashuv ishlab chiqarish jarayoni o‘ziga xos bo‘lgan va xar xil buyurtmalar asosida shakllanadigan korxonalar uchun muxim axamiyatga ega. Buyurtmali kalkulyatsiya tizimi materiallar, mexnat va ishlab chiqarish bilan bog‘liq bilvosita xarajatlarni alohida xisobga olish orqali maxsulotning aniq tannarxini aniqlash imkonini beradi. Ushbu maqolada buyurtmali kalkulyatsiya usulining moxiyati, boshqaruv jarayonidagi o‘rni, uning korxona faoliyatiga ko‘rsatadigan ta’siri hamda ishlab chiqarilayotgan maxsulot tannarxini buyurtmali usul orqali hisoblash juda oddiy va qulay ekanligi tahlil qilinadi.