Oilaviy (maishiy) zo’ravonlik jinoyatining qamrovi va javobgarlik xususiyati. - Xamidova Mehribonu Ismatillo qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Oilaviy zoʼravonlik, odatda, oiladagi zoʼravonlik deb ataladi, bu koʼp qirrali muammo boʼlib, individual, munosabatlar, ijtimoiy va madaniy omillarning murakkab oʼzaro taʼsiridan kelib chiqadi. Bugungi kunda butun dunyoda oilaviy huquqiy munosabatlarni tartibga solish va ularni himoya qilish eng muhum va ustuvor vazifalardan biri hisoblanadi, chunki oila jamiyatning asosiy bo‘g‘ini hisoblanib uni har tomonlama himoya qilish, bola huquqlarini ta’minlash muhum hisoblanadi. Shu sababli ham oilaga qarshi jinoyatlarni tartibga solishda va oila a’zolarini huquqlarini himoya qilishda oila jinoyat qonunchiligi bilan himoyalanishi muhum hisoblanadi.