Altenariya jinsining mikroskopik zamburuğlari. - Jo’rayeva Aziza.; Raximov Yorqin Erkinovich. (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada Alternaria jinsiga mansub mikroskopik zamburug‘larning morfologik va molekulyar xususiyatlari, ularning ekologik ahamiyati hamda turlararo farqlanishi o‘rganildi. Ushbu jins vakillari o‘simliklar, tuproq, havo va oziq-ovqat mahsulotlarida keng tarqalganligi aniqlangan. Tadqiqotda morfologik belgilar (konidiofor shakli, konidiyalarning o‘lchami, septalar soni) va molekulyar markerlar (ITS, LSU, GAPDH, TEF1) asosida filogenetik tahlil o‘tkazildi. Olingan natijalar Alternaria jinsining yuqori genetik xilma-xilligini ko‘rsatdi. Maqola natijalari ushbu zamburug‘larning taksonomik tizimini boyitadi hamda ularni biotexnologik va ekologik jihatdan o‘rganish uchun asos yaratadi.