QOʻQON XONLIGIDA ILM FAN RIVOJI - Sotvoldiyev Sayfiddin Abduvoxid oʻgʻli (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqolada Qo‘qon xonligida (1709–1876 yillar) ilm-fan, ta’lim va madaniyat sohalarining rivojlanish jarayoni tarixiy manbalar asosida tahlil qilingan. Asarda xonlikda maktab va madrasalar faoliyati, ularda olib borilgan ilmiy tadqiqotlar, olim va adiblarning jamiyat hayotidagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, Qo‘qon xonlari — Shahruxbiy, Umarxon, Madalixon, Xudoyorxonlarning ilm-ma’rifatga homiylik faoliyati, ularning davrida shakllangan ilmiy muhit va madaniy an’analar tahlil etiladi. Maqolada xonlikning siyosiy barqarorligi bilan ilm-fan taraqqiyoti o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik asoslab beriladi.