BUXORO AMIRLIGI MADRASALARDA TA‘LIM TIZIMI - Ma’rufov Sherzod Komil o‘g‘li; Keldiyorova Sarvar Ochil qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada Buxoro amirligi davrida madrasalarda olib borilgan ta’lim jarayoni, uning mazmuni va o‘qitish uslublari tahlil qilinadi. Buxoro madrasalari o‘rta asrlarda Markaziy Osiyoning eng yirik ilm maskanlaridan biri bo‘lib, bu yerda diniy hamda dunyoviy fanlar birgalikda o‘qitilgan. Qur’on, hadis, fiqh, mantiq, falsafa, tibbiyot, matematika, falakiyot kabi fanlar chuqur o‘rganilgan. Dars jarayonlari asosan mudarris tomonidan kitob o‘qish va tushuntirish, talabalarning yodlash hamda munozara asosida bilim olish shaklida olib borilgan. Madrasalar nafaqat diniy ta’lim markazi, balki ma’naviy va ilmiy tafakkur rivojining o‘chog‘i sifatida ham xizmat qilgan. Tadqiqotda Buxoro madrasalarining o‘sha davr ta’lim tizimidagi o‘rni, ahamiyati va bugungi ta’lim jarayoniga ko‘rsatgan tarixiy ta’siri yoritib beriladi.