ЮҚОРИ СИНФЛАРДА ИНГЛИЗ ТИЛИНИ ЎҚИТИШНИНГ НАЗАРИЙ ВА АМАЛИЙ АСОСЛАРИ. - Бакирова Г.Б (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Мазкур мақолада глобаллашув шароитида инглиз тилининг аҳамияти ва Ўзбекистон таълим тизимида уни чуқур ўқитишнинг долзарблиги ёритилган. Юқори синфларда (8–11) инглиз тилини амалий ва касбий йўналишда ўқитишнинг мақсад ва вазифалари, замонавий метод ва технологиялар, шунингдек ахборот-коммуникация воситалари асосида самарали таълимни ташкил этиш йўллари таҳлил қилинган. Коммуникатив ёндашув (CLT), лойиҳа ва вазифаларга асосланган ўқитиш (Project-based, Task-based learning), CLIL интеграцияси каби усулларнинг афзалликлари кўрсатилган. Шу билан бирга, юқори синф ўқувчиларида танқидий фикрлаш, ижодий ёндошув ва мустақил таълим кўникмаларини ривожлантиришда мультимедиа воситалар ва онлайн платформаларнинг роли таъкидланган. Тадқиқот натижаларига кўра, инглиз тилини самарали ўқитиш учун ўқитувчи ва ўқувчи ҳамкорлиги, танқидий фикрлаш машғулотлари, ҳамда дарсдан ташқари клуб фаолияти муҳим омиллардан ҳисобланади.x