Sanoat zonalari faoliyatini raqamli transformatsiya qilishning raqobatbardoshlikni oshirishga ta’siri - Zaripov Shoxboz, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada sanoat zonalarini raqamli transformatsiya qilish jarayonlari, ularning iqtisodiy samaradorlik va raqobatbardoshlikka ta’siri tahlil qilinadi. Raqamli texnologiyalar (IoT, Big Data, sun’iy intellekt, bulutli hisoblash) asosida boshqaruv samaradorligini oshirish, resurslardan oqilona foydalanish va ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda xalqaro tajribalar, xususan Germaniya, Janubiy Koreya va Xitoyning “raqamli sanoat zonalari” modeli o‘rganilgan. Natijalar sanoat hududlarini raqamli ekotizimga moslashtirish O‘zbekiston raqobatbardoshligini sezilarli darajada oshirishi mumkinligini ko‘rsatadi.