AHOLINI MOLIYAVIY SAVODXONLIGINI OSHIRISHNING USTUVOR YO‘NALISHLARI - Zaynalov Jahongir Rasulovich; Xamrayev Oybek (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada aholini moliyaviy savodxonligini oshirishning nazariy va amaliy jihatlari hamda uning iqtisodiy barqarorlik va ijtimoiy farovonlikka ta’siri tahlil qilinadi. Moliyaviy savodxonlik aholining shaxsiy moliyasini boshqarish, jamg‘arma va qarz madaniyatini shakllantirish hamda ongli iqtisodiy qarorlar qabul qilishni ta’minlaydi. Tadqiqotda moliyaviy savodxonlikning hozirgi holati, muammolari va ularni bartaraf etish yo‘llari o‘rganilgan. Xususan, ta’lim tizimiga moliyaviy fanlarni kiritish, raqamli o‘quv platformalar yaratish, moliya institutlari hamkorligida treninglar tashkil etish va aholining zaif qatlamlari uchun dasturlar ishlab chiqish ustuvor yo‘nalishlar sifatida ko‘rsatilgan. Shuningdek, xalqaro tajriba (OECD, Jahon banki, ADB) asosida O‘zbekiston uchun samarali mexanizmlar taklif etilgan.