BADIIY DISKURSDA LISONIY PORTRET - Xoliqulova Shoxista (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Zamonaviy tilshunoslikda inson omili, xususan, «lisoniy shaxs» tushunchasi ilmiy tadqiqotlarning markazida turadi. Shu sababli, ushbu maqolada aynan shu masalaga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada badiiy matnda personajning ruhiy va emotsional holatini qanday ifodalashi, uning xarakteri va individual tomonlarini tasvirlashda aksiologik va baholovchi so‘zlarning semantik, stilistik hamda pragmatik imkoniyatlari haqida fikr yuritilgan. Badiiy matn uchun muhim bo‘lgan emotsional taassurot yoki kognitiv obrazni yaratishda yozuvchining atrofdagi odamlar, predmetlar va voqealarni qanday qabul qilishi katta ahamiyatga ega. Bu t esa badiiy asarda personajlarning his-tuyg‘ulari orqali muallifning individual emotsiyalarini ifoda etishga yordam beradi.