SUT TISHLARIDAGI KARIESNI DAVOLASHDA ZAMONAVIY USULLAR VA MATERIALLAR - Sadullayeva Saodat Sabirovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Bolalar stomatologiyasi tibbiyotning alohida yo‘nalishi bo‘lib, sut tishlari kariyesi global muammolardan biri sanaladi. Hozirgi kunda JSST ma’lumotlariga ko‘ra, 5–6 yoshli bolalarning qariyb 80 foizida kamida bitta kariyesga uchragan sut tishi aniqlanadi. Ushbu maqolada sut tishlaridagi kariesning kelib chiqish omillari, uning ijtimoiy ahamiyati, davolashda qo‘llanilayotgan zamonaviy minimal invaziv usullar va materiallar, jumladan shisha-ionomer sementlar, bioaktiv materiallar, kompozitlar hamda yuqori texnologik usullar (lazer stomatologiyasi, silver diamine fluoride, nanokompozitlar) tahlil qilinadi. Maqola ilmiy adabiyotlar tahlili, klinik tadqiqotlar va xalqaro tajriba asosida tayyorlangan.