PATOGEN BAKTERIYALAR CHAQIRADIGAN TOKSIK INFEKSIYALAR: OZIQ-OVQAT XAVFSIZLIGI VA JAMOAT SALOMATLIGI UCHUN GLOBAL TAHDID - Raximov Yorqin; Xayrullayeva Yaxshigul (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada patogen bakteriyalar chaqiradigan toksik infeksiyalarning oziq-ovqat xavfsizligi va jamoat salomatligi uchun tug‘dirayotgan xavflari tahlil qilinadi. Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus kabi mikroorganizmlar faoliyati bilan bog‘liq infeksiyalar ovqat hazm qilish buzilishlari, og‘ir intoksikatsiya va uzoq muddatli sog‘liq uchun xatarlarni keltirib chiqarishi ta’kidlanadi. Shuningdek, toksinlarning organizmga ta’siri, ularning klinik oqibatlari va ijtimoiy-iqtisodiy zararlar ochib beriladi. Maqolada sanitariya-gigiyena qoidalariga amal qilish, ishlab chiqarish va saqlash jarayonlarida nazoratni kuchaytirishning ahamiyati ilmiy manbalar asosida yoritiladi.