“Pedagogik mahorat” fanini o‘qitish jarayonida talabalar nutqini rivojlantirishda pedagogik antropologiya tamoyillari - Ochilova M.P. (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqola “Pedagogik mahorat” fanini o‘qitish jarayonida talabalarning nutqini rivojlantirish masalasini pedagogik antropologiya tamoyillari asosida o‘rganadi. Tadqiqotda shaxsning nutqi tildagi texnik ko‘nikmalardan tashqari tanaviy erkinlik, ruhiy muvozanat, ijtimoiy hamkorlik va madaniy xotira bilan bog‘liq jarayon sifatida tahlil qilinadi. O‘qitish jarayonida nutq ravonligini oshirish usullari sifatida tana bo‘shashuvi, nafas va ovoz boshqaruvi, artikulyatsiya mashqlari, mantiqiy izchillikni ta’minlash, hamkorlikdagi muhokamalar, ilmiy nutq odatlari va o‘zini kuzatish amaliyotlari keltiriladi. Maqolada pedagogik antropologiyaning nazariy asoslari yoritilib, amaliy tajribalarga asoslangan natijalar tahlil qilinadi.