Ogʻir metallar bilan zaharlanganda qaysi fellatlovchi moddalar foydalaniluvchi xelatlovchi leyagendlardan ishlatiladi. - Jumanazarova Fariza Abduxoliq qizi; Rasulov Abdusamad. (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada ogʻir metall (qo‘rg‘oshin, simob, arzenik, temir, mis va boshqalar) bilan zaharlanganda qo‘llaniladigan asosiy xelatlovchi va antidot moddalar — dimercaprol (BAL), CaNa₂-EDTA, succimer (DMSA), DMPS, D-penicillamine, trientine va temir uchun deferoksamin/deferasirox — batafsil ko‘rib chiqildi. Har bir moddaning indikatsiyasi, yuborilish yo‘li, xavflari va monitoring talablari yoritildi. Muolaja doimiy toksikolog maslahat va laborator nazorat ostida amalga oshirilishi lozimligi ta’kidlandi.