ZAMONAVIY TIBBIYOTDA AXBOROT TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISH ISTIQBOLLARI - Mubinjonov Aziz Daminovich; Saidov Doniyorbek Olimjonovich; Asadov Muxammadullo Madilloyevich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Zamonaviy tibbiyotda axborot texnologiyalari (AT) sog‘liqni saqlash tizimlarini transformatsiya qilishda muhim ahamiyat kasb etib, diagnostika, davolash va profilaktika jarayonlarini sezilarli darajada yaxshilamoqda. Ushbu maqola sun‘iy intellekt (SI), katta ma‘lumotlar tahlili, telemeditsina, Internet of Things (IoT) va blokcheyn kabi texnologiyalarning tibbiyotdagi joriy qo‘llanilishi va kelajakdagi istiqbollarini kengroq tahlil qiladi. Maqolada AT larning sog‘liqni saqlash xizmatlari sifatini oshirish, xarajatlarni optimallashtirish va global sog‘liq tengligini ta‘minlashdagi roli, shuningdek, etik, huquqiy va texnik muammolar chuqur ko‘rib chiqiladi. O‘zbekistonda AT larni tibbiyotga integratsiya qilish bo‘yicha mahalliy tajribalar global tendentsiyalar bilan solishtirilib, kelajakdagi rivojlanish yo‘nalishlari muhokama qilinadi. Maqola AT larning sog‘liqni saqlash tizimlariga ta‘sirini ilmiy asosda tahlil qilib, ularning afzalliklari, cheklovlari va O‘zbekistonda qo‘llanilishi bo‘yicha takliflar keltiradi.