CHOʻLPON SHE’RIYATIDA ESTETIK PRINSIPLAR - Jalilova Shahnoza Dilshodjon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada XX asr oʻzbek adabiyotining yirik vakili Choʻlpon she’riyati estetik prinsiplar nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor shoirning lirik asarlarida goʻzallik, armon, ruhiy kechinmalar, tabiat manzaralari va xalqona ifodaning estetik ahamiyatiga qaratilgan. Choʻlpon she’rlari orqali milliy ruh, insoniy tuyg‘ular va badiiy goʻzallik uyg‘unligi yoritiladi. Tadqiqot davomida shoirning “Koʻzlar”, “Tong”, “Bahor”, “Umid” kabi she’rlari estetik tahlil etilib, uning badiiy mahorati va o‘ziga xos poetik uslubi ochib beriladi.