ИККИ ТОМОНЛАМА ПНЕВМОНИЯ КАСАЛЛИГИНИНГ ДАВОЛАШ УСУЛЛАРИ - Акбарова Мурувват Собировна (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Икки томонлама пневмония ўпканинг икки томонлама яллиғланиши билан кечувчи оғир респиратор инфекция бўлиб, бактериал, вирусӣ ёки зўғланма этиологияга эга бўлиши мумкин. Ушбу мақола касалликнинг замонавий даволаш усулларини илмий асосда ёритиб, этиотроп терапия (антибиотиклар, антивирус ва антифунгал препаратлар), қўллаб-қувватловчи чоралар (кислород терапияси, гидратация) ва профилактик тадбирларни таҳлил қилади. Даволаш стратегияси АҚШ Инфекцион касалликлар жамияти (IDSA) ва Америка торакал жамияти (ATS) кўрсатмаларига асосланиб, беморнинг индивидуал хусусиятлари, касалликнинг оғирлик даражаси ва маҳаллий эпидемиологик вазиятни ҳисобга олиб амалга оширилади. Мақола антимикроб резистентлик, оғир асоратларнинг олдини олиш ва персоналлаштирилган тиббиётнинг келгусидаги истиқболларига эътибор қаратади.