APOPTOZ VA NEKROZ: HUJAYRA O‘LIMINING MEXANIZMLARI VA KLINIK AHAMIYATI - Xalimbayeva Zulhijja Said qizi; Maxmudov Abdulloh Salohiddin o’g’li; Yusupov Akmal Po‘latovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada hujayra o‗limining ikki asosiy shakli — apoptoz va nekroz jarayonlari yoritilgan. Apoptoz tartibga solingan, genetik nazorat ostidagi fiziologik hujayra o‗limi sifatida tasvirlangan bo‗lsa, nekroz patologik, tashqi omillar ta‘sirida yuzaga keluvchi tartibsiz hujayra nobud bo‗lishi sifatida ko‗rib chiqiladi. Ularning molekulyar mexanizmlari, morfologik belgilaridagi farqlar va klinik ahamiyati solishtirilib, turli kasalliklar rivojidagi roli tahlil qilingan.