JANUBIY O‘ZBEKISTON HUDUDIDA UCHRAYDIGAN YO‘QOLIB BORAYOTGAN O‘SIMLIK TURLARINI MUHOFAZA QILISH STRATEGIYALARI - Gulshoda Fozilova Sheraliyevna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada Janubiy O„zbekiston hududida uchraydigan yo„qolib borayotgan o„simlik turlarini muhofaza qilish strategiyalari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Hududning geobotanik xususiyatlari, antropogen omillar va iqlim o„zgarishlari natijasida bioxilma-xillikka tahdidlar aniqlanadi. Muhofaza choralarida in situ va ex situ usullarining uyg„unligi, qo„riqlanadigan hududlar tarmog„ini kengaytirish, mahalliy hamjamiyat ishtirokini ta‟minlash, shuningdek, innovatsion texnologiyalar yordamida monitoring va ma‟lumotlar bazasini yaratish zarurligi asoslanadi. Maqolada o„simliklarning ekologik va biologik xususiyatlarini chuqur o„rganishga asoslangan kompleks yondashuv hududning barqaror rivojlanishida muhim strategik yo„nalish sifatida ta‟kidlanadi.