XORAZM DOSTON SAN’ATI: USLUBIY VA BADIIY XUSUSIYATLAR - Davletmuratova Amangul; Asatilla Sunnatillayev (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada Xorazm dostonchilik maktabining o‗ziga xos badiiy musiqiy xususiyatlari tahlil qilinadi. Xususan, Xorazm dostonlarining musiqiyligi, ravon avjlari, cholg‗u muqaddimalari, parda va tovushqatorlar o‗zgarishi orqali boshqa uslublardan farqlanishi ochib beriladi. Maqolada "Shirvoniy" va "Eroniy" maktablarining asosiy jihatlari, ularning doston ijrosidagi yondashuvlari, baxshilar repertuaridagi farqlar, nomalar bilan ishlash madaniyati hamda musiqiy asboblar vositasidagi ijro uslublari qiyosiy yondashuv asosida ko‗rsatib o‗tilgan. Material Xorazm dostonchiligini umumturkiy og‗zaki an‘ana kontekstida baholashga imkon beradi.