OVOZ BUZILISHINING ETIOLOGIYASI - Karimova Zulfiya Abduraxmonovna; Xo’jamuratova Xadicha (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ovoz buzilishlari — bu fonatsion (tovush chiqarish) faoliyatining turli omillar ta’sirida buzilishi natijasida yuzaga keladigan patologik holatlardir. Ushbu buzilishlarning etiologiyasi murakkab va ko‘p omilli bo‘lib, ular organik (yallig‘lanish, o‘smalar, nevrologik kasalliklar) va funktsional (psixogen, zo‘riqish) sabablar bilan bog‘liq bo‘lishi mumkin. Ovoz buzilishlari orasida disfoniyalar, afoniyalar, fonasteniya kabi shakllar keng tarqalgan. Mazkur annotatsiyada ovoz buzilishlarining asosiy sabablari, ularning patogenezi va klinik ko‘rinishlari qisqacha yoritilgan. Etiologik tahlil ularni oldini olish va samarali davolash choralarini tanlashda muhim ahamiyatga ega.