HUQUQBUZARLIKLAR PROFILAKTIKASI OBYEKTLARI - Usmonov Nosir Erkin oʻgʻli (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola O„zbekiston Respublikasi kontekstida huquqbuzarliklar profilaktikasi obyektlarini profilaktikasi davlat ilmiy tahlil qilishga bag„ishlanadi. Huquqbuzarliklar siyosatining ustuvor yo„nalishi sifatida huquqiy tartibni mustahkamlash, ijtimoiy barqarorlikni ta‟minlash va fuqarolar xavfsizligini oshirishda muhim ahamiyatga ega. Maqolada huquqbuzarliklar profilaktikasi obyektlari sifatida voyaga yetmagan shaxslar, ilgari sudlangan shaxslar, ijtimoiy jihatdan xavfli ahvolda bo„lgan shaxslar va oilalar, psixoaktiv moddalarni iste‟mol qiluvchi shaxslar hamda oilaviy maishiy zo„ravonlikka moyil shaxslar tahlil qilinadi. O„zbekistonning mahalliy xususiyatlari, xususan, mahalla instituti va zamonaviy raqamli texnologiyalardan foydalanish profilaktik choralar samaradorligini oshirishda muhim omil sifatida ko„rib chiqiladi. Maqola kriminologik tadqiqotlar, qonunchilik hujjatlari va statistik ma‟lumotlarga asoslanib, huquqbuzarliklarning oldini olish bo„yicha tizimli va ilmiy yondashuvlarni taklif etadi. Kelajakda ushbu sohada xalqaro tajribani joriy etish va ijtimoiy reabilitatsiya dasturlarini rivojlantirish orqali yanada yuqori natijalarga erishish imkoniyatlari muhokama qilinadi.