Ozodlikdan mahrum qilish falsafasi: jazo yoki ajratib qo‘yish ustuvorligi - Abdixalilov Abrorbek Shuxrat o‘g‘li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
mazkur maqolada ozodlikdan mahrum qilish umumiy tushunchasi va uning retrospektiv tahlili. Jazo falsafasi va insoniyat tarixida shaxsni ajratib qo‗yish maqsadi, bundan tashqari ularning liberal va boshqa ilmiy yondashuvlari kabi masalalar yoritib borilgan. Muallif xalqaro tajriba va normativ-huquqiy asoslarga tayanib, zamonaviy xorijiy amaliyot va O‗zbekiston Respublikasida ajratib qo‗yish masalalari ushbu maqolada ochiqlangan. Shuningdek, ozodlikdan mahrum qilish jazosi jazo va jazolanuvchinin qayta tarbiyalash vositasi sifatida o‗rganilib uning kelajakdagi istiqbollari yuzasida zarur chuqur tahliliy takliflar va xulosalar keltirilgan.