O‘RTA ASRLARDA O‘RTA OSIYO XONLIKLARINING IQTISODIY VA MADANIY RIVOJLANISHI - Jiyenbayeva Gulnura Quanishbayevna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola o„rta asrlarda (VII-XV asrlar) O„rta Osiyo xonliklarining iqtisodiy va madaniy rivojlanishini keng yoritadi. Maqolada Buyuk Ipak yo„lining savdo tarmog„idagi o„rni, qishloq xo„jaligi, hunarmandchilik, shaharlarning iqtisodiy tuzilishi va madaniy yutuqlar tahlil qilinadi. Xususan, Samarqand, Buxoro, Xiva kabi shaharlarning xalqaro savdo va ilmiy markaz sifatidagi ahamiyati, Al-Xorazmiy, Ibn Sino va Alisher Navoiy kabi shaxslarning global tsivilizatsiyaga qo„shgan hissasi ko„rsatib o„tiladi. Maqola O„rta Osiyo xonliklarining Sharq va G„arb o„rtasidagi madaniy va iqtisodiy ko„prik sifatidagi rolini ta‟kidlaydi. Tadqiqot O„rta Osiyo tarixiga qiziqqan olimlar, talabalar va keng o„quvchilar uchun mo„ljallangan.