O‘smirlarda osteoporoz va osteopeniyaning uchrashi, xavf omillari va tasnifi - Abdurasulov Baxtiyor Bahodir o`g`li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Osteoporoz –skelet suyaklarini mustaxkamligini pasayishi va sinish xavfini oshishi bilan kechuvchi kasallik bo‘lib, bunda ikki asosiy omil: suyak mineral zichligini va suyak sifatini pasayishi muxim rol o‘ynaydi. Osteoporozning klinik belgilarini yuzaga chiqishi katta yoshda kuzatilsa-da, kasalikni boshlanishi aynan o`smir yoshda boshlanadi. Shu sababli o`smirlik paytida osteopeniyani erta aniqlash va birlamchi profilaktikasini o`tkazish muhim axamiyatga ega.