Geologik xaritalar va ularning foydali qazilmalarni aniqlashdagi roli - Boltayev Afzal Talant oʻgʻli; Parmonov Baxtiyor Shuhrat oʻgʻli (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Geologik xaritalar yer yuzasining geologik tuzilishini, jinslarning tarqalishini, ularning yoshini, tuzilishini va boshqa geologik xususiyatlarini batafsil ko‘rsatadigan maxsus xaritalardir. Bu xaritalar yer osti va yer yuzasidagi geologik jarayonlarni, jinslarning o‘zaro munosabatini, geologik strukturalarni aniqlashda muhim vosita hisoblanadi. Ularning asosiy vazifalaridan biri foydali qazilmalarni aniqlash va qidirishda yordam berishdir. Foydali qazilmalar — bu inson faoliyati uchun muhim bo‘lgan tabiiy mineral resurslar bo‘lib, ularni qazib olish uchun joylashuvi va hajmi aniq bo‘lishi kerak. Geologik xaritalar ushbu resurslarni aniqlashda asosiy manba hisoblanadi.