BADIIY ASARDA UNDALMA VOSITASIDA PRESSUPOZITSIYANING STILISTIK FUNKSIYALARI - Abdurahimova Komilaxon Ulug‘bek qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada badiiy matnda undalma vositasida amalga oshirilgan pressupozitsiyaning stilistik xususiyatlari o‘rganiladi. Pressupozitsiya — bu so‘zlovchi tomonidan oldindan mavjud deb hisoblanadigan axborot bo‘lib, u ko‘pincha til birliklari orqali yuzaga chiqadi. Ayniqsa, undalma vositasi orqali anglatilgan pressupozitsiyalar matnga turli pragmatik ma’no qatlamlari qo‘shadi, shaxslararo munosabatlarni belgilaydi va matnning ekspressivligini kuchaytiradi. Ushbu maqolada tilshunoslik, stilistika va pragmatika nuqtayi nazaridan badiiy asarlardagi undalma orqali ifodalangan pressepozitsiyalarning kommunikativ va estetik funksiyalari tahlil qilinadi.