Saraton tashxisi qo„yilgan bemorlarda psixologik yordamning ahamiyati - Yusupov Muhammad Zoxidijon o‟g‟li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Saraton kasalligi global sog‗liqni saqlash tizimida eng murakkab va chuqur ta‘sir ko‗rsatadigan kasalliklardan biri hisoblanadi. Bu tashxis faqatgina jismoniy holatni emas, balki ruhiy-psixologik muvozanatni ham izdan chiqaradi. Bemor saraton tashxisini olganidan so‗ng ko‗plab ruhiy holat o‗zgarishlariga duch keladi: kuchli stress, xavotir, tushkunlik, o‗z hayotini yo‗qotish qo‗rquvi va depressiv sindromlar paydo bo‗ladi. Ushbu maqolada saraton tashxisi qo‗yilgan bemorlarning psixologik holatini barqarorlashtirishda yordam beradigan psixologik yondashuvlar va ularning samaradorligi ko‗rib chiqiladi. Individual psixoterapiya, guruhli terapiya, oilaviy maslahatlar, psixologik treninglar hamda sog‗lom ijtimoiy muhit yaratishning o‗rni tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‗rsatmoqdaki, psixologik yordam bemorning davolanish jarayoniga bo‗lgan ijobiy munosabatini kuchaytiradi, immun tizimni mustahkamlaydi va hayot sifatini sezilarli darajada yaxshilaydi. Shuningdek, maqolada psixo-onkologiyaning zamonaviy onkologik amaliyotdagi roli ham alohida e‘tirof etiladi.