PSIXOLOGIYADA GENDER TUSHUNCHASINING NAZARIY TALQINI - Mahliyo Bahtiyorovna Yuldasheva (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqolada ―gender‖ tushunchasining nazariy asoslari, tarixiy shakllanishi va ilmiy rivojlanish bosqichlari yoritilgan. Gender ijtimoiy-psixologik konstruksiya sifatida erkak va ayol rollarining jamiyatdagi o‗rnini aniqlashda qanday o‗zgaruvchan omillarga bog‗liqligi tahlil qilinadi. Maqolada g‗arb psixologiyasida shakllangan asosiy nazariyalar hamda ularning gender tafakkuriga ta‘siri ko‗rib chiqiladi. Shuningdek, gender identifikatsiyasi, gender stereotiplari va gender rolining shakllanishi kabi psixologik jarayonlarga izoh beriladi.