AQL TISHINI OLIB TASHLASHDA YO‘L QO‘YILADIGAN XATOLAR: KLINIK AHAMIYATI VA OLDINI OLISH - Sultonbekova, D.B.Narziyeva; K.X.Abdurazzaqov; Sultonbekova, S.S.Murodkulov (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Aql tishlari — ya'ni uchinchi molyarlarga kiruvchi tishlar — odatda 17–25 yosh oralig‘ida chiqadi. Ba'zan bu tishlar umuman chiqmasligi yoki yarmi chiqib, yarmi milk ostida qolishi mumkin. Ular inson organizmi uchun evolyutsion jihatdan ahamiyati kamaygan bo‘lib, amaliyotda ko‘pincha ularni olib tashlashga to‘g‘ri keladi. Sababi — yomon chiqishi, impaksiyasi, yallig‘lanish, milk ostida infeksiya to‘planishi yoki qo‘shni tishlarga bosim o‘tkazishi. Aql tishini olib tashlash ko‘p hollarda oddiy ekstraksiya emas, balki maxsus jarrohlik amaliyoti bo‘lib, katta e'tibor, tayyorgarlik va tajriba talab etadi. Shoshma-shosharlik, noto‘g‘ri texnika, noto‘liq diagnostika yoki gigiyena talablariga rioya qilmaslik jiddiy xatolarga va og‘ir asoratlarga sabab bo‘ladi.