"YASHIL" IQTISODIYOTNING SHAKLLANISHIDA SUG‘URTANING O‘RNI VA ROLI - Erkaboev Yorbek Boirbekovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola "yashil" iqtisodiyotni shakllantirishda sug‘urtaning o‘rni va rolini aniqlashga institutsional va funksional yondashuvni amalga oshiradi. Moliya tizimining ajralmas elementi sifatida uni integratsiya qilish usullari ko‘rib chiqiladi. "Yashil" iqtisodiyotni modellashtirishning turli jihatlari bilan shug‘ullanadigan olimlarning sug‘urtaning funksional foydaliligi haqidagi fikrlari umumlashtirildi. Ushbu atamani ishlatish xususiyatlari tahlil qilinadi "yashil sug‘urta" va uning ma’nolari. Tegishli konsepsiya hali ilmiy tushuncha sifatida ishlatilishi mumkin bo‘lgan darajada aniq yemas degan xulosaga kelishdi. Muhokamaga qo‘yilgan yana bir muhim xulosa shundaki, "yashil" iqtisodiyotni qurish strategiyasini amalga oshirish doirasida sug‘urta imkoniyatlarini risklarni boshqarish vositasi sifatida faqat ekologik sug‘urta bilan bog‘lash noto‘g‘ri, uni qo‘llash doirasini kengaytirish imkoniyatini ko‘rib chiqish kerak. xavf tashuvchilarni va potensial tahdidlarning tur tarkibini to‘liq qamrab olish.