SUV OMBORIGA KIRISH KANALIDA DEFORMATSION JARAYONLARNI ANIQLASH - B.Sh.Ashirov (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada suv omboriga kirish kanallarida yuzaga keladigan deformatsion jarayonlarning sabablari, rivojlanish omillari va ularni boshqarish bo„yicha yechimlar o„rganilgan. Tadqiqot davomida gidravlik, geologik va texnogen omillarning deformatsiyaga ta‟siri tahlil qilindi. Suv omborlari samaradorligini oshirish maqsadida monitoring tizimlari va deformatsiyani kamaytirishga qaratilgan texnologik chora-tadbirlar taklif etilgan. Tadqiqot natijalari kanalning barqarorligini ta‟minlash, suv resurslaridan samarali foydalanish va ekologik xavfsizlikni ta‟minlash uchun amaliy ahamiyatga ega. Shuningdek, deformatsion jarayonlarning bashoratini yaxshilashga xizmat qiluvchi yangi metodikalar ishlab chiqilgan.