Kimyo fanini samarali o‘qitish usullari - Asenov Azat Keulimjaevich; Keulimjayeva Araylim Tazabay qizi; Urazg‘aliyeva Nurjanat Marqabay qizi; Ungarov Nurbek Tagibergen o’g’li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola kimyo ta’limidagi mavjud muammolar va ularni hal etishning samarali yo‘llarini atroflicha tahlil qiladi. Maqolada kimyo faniga o‘quvchilarning qiziqishini pasaytiradigan sabablar, jumladan, nazariy bilimlarning amaliyotdan uzilganligi, an’anaviy o‘qitish usullari va murakkab terminologiya ko‘rib chiqiladi. Mazkur muammolarni bartaraf etish uchun ilmiylik, amaliylik, onglilik, sistemalilik va qiziqarli dars tashkil qilish kabi samarali o‘qitish tamoyillari ilgari surilgan. Shuningdek, muammoli ta’lim, loyihalar metodi, hamkorlikda ta’lim, o‘yinli ta’lim va "Flipped Classroom" (teskarilashtirilgan sinf) kabi interfaol usullar hamda virtual laboratoriyalar, interaktiv simulyatsiyalar, onlayn resurslar va mobil ilovalar kabi zamonaviy texnologiyalardan foydalanish muhimligi ta’kidlanadi. Maqolada baholash usullari (formativ, summativ, o‘z o‘zini baholash va portfolio baholash) va o‘qituvchining yo‘naltiruvchi, maslahatchi, rag‘batlantiruvchi va namuna bo‘luvchi roli ham atroflicha yoritilgan. Xulosa qilib aytganda, maqola kimyo ta’limi sifatini oshirishga qaratilgan amaliy tavsiyalar bilan yakunlanadi.