SUN’IY INTELLEKTDA EHTIMOLLAR NAZARIYASINING ROLI VA UNING MASHINALARNI O’QITISHDAGI AHAMIYATI - Ro'ziyeva O'g'iloy (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada sun‘iy intellekt (AI) tizimlarining rivojlanishida ehtimollar nazariyasining o‗rni va uning mashina o‗qitish (machine learning) jarayonidagi amaliy ahamiyati yoritiladi. Ehtimollik yondashuvlari yordamida mashinalar noaniqlik sharoitida qaror qabul qilishni, ma‘lumotlar orasidagi yashirin bog‗liqliklarni aniqlashni o‗rganadi. Maqolada ehtimollar nazariyasining asosiy tushunchalari, statistik modellar, Bayes teoremasi va ehtimolli algoritmlarning mashina o‗qitishdagi qo‗llanilishi tahlil qilinadi.