C# DASTURLASH TILIDA TURLI MA’LUMOTLAR TURLARI VA AMALLAR BILAN ISHLASH - Yusupov Mirsaid Abdulaziz o'g'li; Abduqunduzova Mushtariybonu Akmaljon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqola C# dasturlash tilida mavjud bo‘lgan ma’lumotlar turlari hamda ular bilan ishlashning nazariy va amaliy jihatlariga bag‘ishlangan. Dasturlashning asosiy tushunchalaridan biri bo‘lgan ma’lumotlar turlari har qanday algoritm va dastur tuzilmasining ajralmas qismi hisoblanadi. Ushbu maqolada C# tilidagi oddiy (primitive) turlar — butun sonlar (int, long), haqiqiy sonlar (float, double), belgili turlar (char) va mantiqiy turlar (bool) haqida batafsil ma’lumot berilgan. Shuningdek, murakkab ma’lumotlar turlari — satrlar (string), massivlar (array), kolleksiyalar, tuzilmalar (struct) va ob'ektlar (class) bilan ishlash usullari misollar bilan yoritilgan. Maqolada arifmetik, mantiqiy, solishtirish va o‘zlashtirish amallari, ularning bajarilish tartibi va natijaga ta’siri haqida ham to‘xtalib o‘tilgan. Turli ma’lumotlar turlari o‘rtasidagi avtomatik va majburiy o‘zgartirish (implicit va explicit casting), shuningdek, var kalit so‘zining imkoniyatlari va tur aniqlashdagi o‘rni haqida izohlar keltirilgan. Maqolaning maqsadi — C# dasturlash tilini o‘rganayotgan o‘quvchilar, talabalar va yangi boshlovchilar uchun ma’lumotlar turlarini to‘g‘ri tanlash va ulardan samarali foydalanish ko‘nikmalarini shakllantirishdan iborat. Keltirilgan misollar va tushuntirishlar orqali o‘quvchilar amaliy mashg‘ulotlarda duch keladigan holatlarni yaxshiroq tushunishga erishadilar.