Zo’ravonlik soyasida ulg’ayotgan bolalar: ijtimoiy muammo va huquqiy yondashuvlar - Tagaymuratova Gulchehra Tuychiyevna; Saparaliyeva Gulsara (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada bolalarga nisbatan zo‘ravonlik holatlari, ilmiy nazariy asoslari, bu masaladagi statistik ma‘limotlar, zo‘ravonlikning ijtimoiy omillari, uning ijtimoiy va huquqiy oqibatlari va hamda oldini olish bo‘yicha xalqaro va milliy tajribalar tahlil qilinadi. Bolalarning zo‘ravonlik muhitida ulg‘ayishi ularning ruhiy psixologik holatiga, ijtimoiy moslashuviga va kelajakdagi shaxs sifatida shakillanishiga salbiy ta‘sir ko‘rsatishi yoritib berilgan. Tadqiqotning maqsadi-zo‘ravonlik muhitida ulg‘ayotgan bolalarning ijtimoiy-psixologik holatini tahlil qilish, mavjud huquqiy mehanizmlarni o‘rganish hamda ularni himoya qilishda samarali yondashuvlarni aniqlashdan iborat. Mavzuni o‘rganishda va tahlil qilishda 2020–2025 yillardagi xalqaro (JST/WHO, UNICEF) va O‘zbekiston manbalaridan foydalanildi. Maqoladagi ma‘lumotlar ijtimoiy ishchilar, pedagoglar, bolalar bilan ishlovchi mutaxasislar, farzand tarbiasi bilan shug‘ullanayotgan ota-onalar va boshqalar uchun foydali bo‘ladi.