Bolalarda gipotrofiya. Davolash, diagnostika va sabablari - Karimov Jasurbek Siddiqovich; Abdusamatova Yulduzoy Sotiboldiyevna; Ikromova Odina Ubaydullayeva (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Gipotrofiya ( gipo-kam, trophe - ozuqa) - bolalar ovqatlanishining surunkasiga buzilishi natijasida ularning asta sekin ozib ketishi. Gipotrofiya asosan yosh bolalar ( goʻdaklar) da uchraydi onaning turli kasalliklari oqibatida ham homilada paydo boʻlishi mumkin. Ona suti kam boʻlib va bir xil ovqatlar shuningdek anchagacha sut aralashmalari bilan ovqatlantirish bolani notoʻgʻri parvarish qilish, chala tugʻilish, toza havoda kam boʻlish, meda ichak yoʻlini irsiy yoki orttirilgan kasalliklari, bot bot shamollash Gipotrofiyaga sabab boʻladi. Bola organizmiga yetarli ovqat tushmasligi bois u oʻzini zaxira oqsillarini, yogʻlarni, uglevodlarni va boshqalarni sarflaydi, natijada juda ochiqib holsizlanib qoladi. Suyak sistemasi shikastlanishi, moddalar almashinuvi, turli azolar va nerv sistemasini funksiyasi buziladi bola organizmining turli kasalliklarga qarshiligi susayadi. Gipotrofiyada bolani vazni kamayadi, oʻsishi va rivojlanishi susayadi, terisi burishib oqaradi yumshaydi, quruq boʻlib qoladi, dardga tez chalinadi. Gipotrofiyani faqat vrach koʻrsatmasi bilan davolash lozim . Bolani iloji boricha koʻkrak suti bilan boqish va emgan suti miqdorini nazorat qilib borish, bola boqish tartiblariga amal qilish va oʻz vaqtida qoʻshimcha ovqatlar berish , bolani ochiq havodan bahramant qilish va kasallikka qarshi chora tadbirlar koʻrish zarur.